Kırsal Turizmde Kendine Özgü Halk Kültürü Öğeleriyle Öne Çıkan Bir Örnek: Milas-Çomakdağ Kızılağaç Köyü
Abstract views: 352 / PDF downloads: 474Keywords:
Çomakdağ Yöresi, halk kültürü, kırsal turizm, MuğlaAbstract
Bu çalışmanın amacı, Muğla, Milas İlçesi, Çomakdağ Yöresinin turizm potansiyelini ve kırsal turizmde kullanılabilecek halk kültürü verilerini ortaya koymaktır. Veriler literatür çalışmasıyla ve Çomakdağı-Kızılağaç Köyü’nde yaşayanlarla görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır.
Çomakdağ’ın başlıca geçim kaynağı zeytincilik ve el sanatlarıdır. Taş evleri, kadınların renkli giysileri, geleneksel yaşam tarzı ve el sanatları Çomakdağ’a ait özel öğelerdir. Tüm bu özellikleri Muğla’nın zengin kültürüne katkı sağlamaktadır. Çomakdağ’ın kırsal turizm potansiyeli
büyük olmakla birlikte köy, kırsal turizm faaliyetinin gelişmediği bir yerleşimdir. Çalışmamız içindeki önerilerle, yerli halkın turizm sektöründen daha etkin faydalanması mümkündür. Bu çalışmada, yerel halkın kırsal turizm gelişimine ilişkin tutum ve eğilimleri de incelenmektedir.
Kırsal turizmin köy üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Çomakdağ’da kırsal turizm ile birlikte hem kültürün de devamı hem de yerel ekonominin gelişmesi sağlanacaktır. Turizm, yerel halkın yaşam koşullarına uzun vadeli iyileştirmeler getirecektir.